Botten:
100 gram smält smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl siktat mjöl
1/2 dl siktat kakao
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
Topping:
300 gram vit choklad av god kvalité
1 dl vispgrädde
1/2 dl konjak
1 (1/2 g) pkt saffran
Ugn: 200 grader
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform, jag använde en form på 23 cm i diameter. Stäng formen. Smöra formen. Smält smöret på låg värme. Blanda alla ingredienserna och häll ner i formen. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Kakan ska vara lös och "gungig" i mitten. Ställ att svalna. Ställ sedan in i kylen.
Hacka den vita chokladen. Koka upp grädden med konjak och saffran. Dra från plattan. Blanda ner den hackade chokladen. Blanda till en slät kräm. Häll över den kalla bottnen. Ställ in i kylen.
Dekorera med lingon, tranbär (bilderna) eller fikon. Servera med lättvispad grädde.
Tips! Gör frostade bär och frukter såhär: vispa lätt upp en äggvita. Pensla på frukt eller vänd ner bär i äggvitan. Om det är bär, låt överflödig äggvita rinna av i ett durkslag. Frukt vänder du lättast i en skål som du fyllt med socker. Lägg bär på ett bakplåtspapper. Strö över socker och vänd runt bären i sockret. Låt stelna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Skriv en kommentar: