Pannacotta med citron och vanilj
4-6 portioner
Pannacotta:
5 dl vispgrädde
3 1/4 st gelatinblad
1 vaniljstång
1 st ctron, rivet skal
1 st citron, saften
0,75 dl socker
Garnering:
zest från 1/2 citron
1 dl vatten
0,75 dl socker
filéade citronskivor från 1 st citron
socker
citronmeliss
ev. biscotti eller färska hallon
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner vaniljstången och fröna tillsammans med resterande ingredienser till pannacottan i en kastrull. Rör om tills sockret har löst sig. Låt koka upp. Dra från plattan när det börjar koka. Krama ur gelatinbladen och rör ner i grädden. Ställ åt sidan att svalna.
Blanda vatten, socker och citronzest. Låt småkoka ca 3-5 minuter. Ställ åt sidan att svalna.
Sila pannacottan så att skal från citronen samt vaniljstången försvinner. Häll upp i vackra glas eller formar. Ställ in i kylen för att stelna. Det tar ca 4-6 timmar för att stelna. Vid servering: häll på citronsockerlagen, vänd de filéade citronskivorna i socker och dekorera med dessa. Servera med citronmeliss, biscotti och färska hallon.
Pannacotta är en dessert som jag aldrig tröttnar på. Så enkel att göra dessutom. Den går bra att förbereda några dagar innan. Tänk på att täcka över med plastfolie så det inte blir en "hinna".
4-6 portioner
Pannacotta:
5 dl vispgrädde
3 1/4 st gelatinblad
1 vaniljstång
1 st ctron, rivet skal
1 st citron, saften
0,75 dl socker
Garnering:
zest från 1/2 citron
1 dl vatten
0,75 dl socker
filéade citronskivor från 1 st citron
socker
citronmeliss
ev. biscotti eller färska hallon
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner vaniljstången och fröna tillsammans med resterande ingredienser till pannacottan i en kastrull. Rör om tills sockret har löst sig. Låt koka upp. Dra från plattan när det börjar koka. Krama ur gelatinbladen och rör ner i grädden. Ställ åt sidan att svalna.
Blanda vatten, socker och citronzest. Låt småkoka ca 3-5 minuter. Ställ åt sidan att svalna.
Sila pannacottan så att skal från citronen samt vaniljstången försvinner. Häll upp i vackra glas eller formar. Ställ in i kylen för att stelna. Det tar ca 4-6 timmar för att stelna. Vid servering: häll på citronsockerlagen, vänd de filéade citronskivorna i socker och dekorera med dessa. Servera med citronmeliss, biscotti och färska hallon.
Hoppas ni har tagit vara på sommarens juveler? Min frys är fylld med rabarber, hallon, björnbär och nu senaste med plommon från mina föräldrars trädgård. Ikväll bjuder jag mina vänner på denna ljuvliga pannacotta! Smakar sommarminnen....
4 portioner
6 dl vispgrädde
3 1/4 st. blad gelatin
1 dl socker
1 tsk malda kardemummakärnor
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädde med socker och kardemumma. Dra från plattan när grädden börjar koka. Krama ur gelatinbladen och rör ner i grädden tills de har smält. Låt svalna. Rör om (kardemumman lägger sig i botten). Häll upp i 4 st fina glas eller dessertskålar. Ställ in i kylen.
300 gram rabarber
0,75 dl socker
1/2 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljsocker
Skölj och ansa rabarbern. Skär i bitar. Smält rabarbern tillsammans med sockret på medelhög värme i ca 5-7 minuter (får gärna vara lite bitar kvar av rabarbern). Låt svalna. Häll rabarbern över pannacottan när denna ska serveras. Servera med citronmeliss och gärna ett knaprigt biscotti!
Morotskaka
Det finns mängder av olika och snarlika recept på morotskaka. Detta receptet har jag haft sedan jag var tonåring när jag inte förstod riktigt vad en morotskaka var. Lät konstig med morötter i en kaka. Idag vet alla vad en morotskaka är och hur god den är. Detta är mitt absoluta favoritrecept! Det blir en stor kaka så jag rekommenderar att man gör den i en 32 cm springform.
Det finns mängder av olika och snarlika recept på morotskaka. Detta receptet har jag haft sedan jag var tonåring när jag inte förstod riktigt vad en morotskaka var. Lät konstig med morötter i en kaka. Idag vet alla vad en morotskaka är och hur god den är. Detta är mitt absoluta favoritrecept! Det blir en stor kaka så jag rekommenderar att man gör den i en 32 cm springform.
Du kan även göra den i en långpanna. Praktiskt och enkelt! Tänk på att gräddningstiden blir kortare!
Morotskaka:
4 ägg
4 1/2 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/ tsk salt
1 1/2 tsk kanel
6 dl fint rivna morötter
1 1/2 dl rapsolja
hackade valnötter (valfritt)
Frosting:
200 gram Philadelphiaost
50 gram svenskt smör
ca 5 dl florsocker
2 tsk äkta vaniljsocker eller urskrapet från1 st vaniljstång
saft från 1/2 citron (valfritt)
Kaka: ätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform ca 32 cm. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda ner morötterna. Sila ner mjölet samt resten av de torra ingredienserna. Blanda till sist ner oljan och nötter om du väljer att ha i detta. Häll i springformen. Grädda mitt i ugnen ca 60 min. Kolla alltid med en sticka! Tiden kan variera mellan olika ugnar. Täck över kakan om den blir för mörk mot slutet av gräddningen. Låt svalna.
Frosting: vispa smör, vaniljsocker och florsocker med elvisp (tar ett tag innan krämen"går ihop"). Blanda ner Philadelphiaosten. Rör om till en slät frosting. Bred över kakan. Kakan går bra att frysa med frosting på.
PolkaCookies
Cookies, gudomligt goda och så lätta att baka! Kan varieras i oändlighet, bara fantasin som sätter gränser. Senast jag bakade dessa blev det med polkagrisar. Mycket lyckat som jag kommer att göra igen. In i köket och baka!
PolkaCookies
Ca 25 kakor:
225 gram mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl farinsocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 ägg
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Tänk på att ugnar är olika och kanske behöver du justera värmen!Vispa smör, strösocker och farinsocker riktigt vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör ner ägget och till sist mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg. Blanda i valfri smaksättning, se nedan. Dela degen i ca 25 bitar, rulla bitarna till kulor och lägg glest på 2 plåtar med bakplåtspapper. Platta till kulorna lite och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna och flytta över till ett galler för att svalna helt. Förvaras torrt. Går att frysa.
Smaksättning:
Krossade polkagrisar
M&M chokladlinser (tryck fast på den tillplattade kulan)
Mörk choklad och jordgubb (finns torkade jordgubbar vid naturgodis)
Mörk choklad och jordnötter
Godistårta
Strösslad med favoritgodiset Daim, Twix och NonStop.
Strösslad med favoritgodiset Daim, Twix och NonStop.
Fastlagsbullar
Imorgon den 4 mars är det Fettisdagen. Fastlagsbullar är enkelt att göra själv men går ju lika bra att köpa. Jag tjuvstartade för ett par veckor sedan och lämnade ut till finaste vännerna. Själv har jag inte smakat några än, kanske dags imorgon?
Det börjar också närma sig påsk och självklart kommer det finnas Påskgräddbullar! Gå in och titta på Bildgalleri. De är väldigt söta och perfekta att ge bort i påskpresent! Uppdatering kommer lite längre fram! Önskar er alla en smarrig Fettisdag och en fortsatt trevlig vecka!
Cake Pops
För ett tag sedan gjorde jag och min äldste son Cake Pops till vårt kalas. Det var riktigt kul, tyckte min son. Jag tyckte det var mycket kladdigt och de var inte alls så lätta att göra som jag trodde. Men de blev väldigt fina och blev mycket uppskattade på kalaset! Jag gjorde på vanlig chokladbullssmet. Gå in och titta på Cake Pops drottningen: www.bakerella.com Där finns massvis med inspiration och bra bilder på hur man gör dessa små juveler!
Busenkelt. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, krama ur och lägg ner i den varma vätskan. Rör om. På några sekunder har gelatinet smält. Voila! Färdigt!
Fläderpannacotta: (6-8 portioner)
4 gelatinblad
8 dl vispgrädde
1 - 1 1/2 dl socker
2 dl hemlagad koncentrerad fläderblomssaft (mängden får justeras om det är färdigköpt saft. Smaka dig fram)
skal från 1/2 citron
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädde med socker, saft och citronskal. Blanda tills sockret har löst sig. Precis när grädden börjar koka, dra från plattan. Krama ur gelatinbladen och vispa ner i grädden tills de har löst sig. Låt svalna. Sila bort citronskalen. Häll upp i fina glas t.ex. champagneglas, vinglas eller små skålar med eller utan fot. Ställ in i kylen för att stelna, detta tar några timmar.
Dekorera med färska hallon, skivade jordgubbar och citronmeliss. Servera gärna med ett par biscotti.
På bilden har jag använt björnbär. Koka upp björnbär med lite socker. Koka ett par minuter på låg värme. Låt kallna.
Casablancatårta
Casablancatårta
Tjuvstartar Påsken eftersom jag kommer att jobba då. Bjöd mina föräldrar på Casablancatårta igår. Det är min mammas och min mormors favorit. Lite svår att fotografera, tyvärr. Men sagolikt god blev den!
Förbered gärna botten och krämen dagen innan. Glad Påsk!
Maräng:
4 äggvitor
2 1/2 dl socker
Casablancakräm:
4 äggulor
1 dl socker
75 gram smör
Gelè:
2 st gelatinblad
1/2 dl koncentrerad fläder- eller citronsaft
1 dl vatten
5 dl vispgrädde
3-5 bananer (beroende på storlek)
Flagad, rostad mandel (finns att köpa bland baktillbehör)
Sätt ugnen på 130 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt.
Maräng: Vispa äggvitorna riktigt hårt. Vänd ner sockret och fortsätt vispa till en seg och blank marängsmet. Bred ut till en cirkel i önskad storlek. Gör en högre kant med marängen så rinner inte Casablancakrämen ut vid servering. Sätt in i mitten av ugnen ca 75 min. Ta ut och låt svalna.
Casablancakräm: Blanda äggulor med sockret och sjud på låg värme tills krämen tjocknar. Vispa hela tiden! Krämen bränns lätt vid. Ta av från värmen och rör ner smöret till det har smält. Låt svalna. Ställ in i kylen för att kallna helt. Krämen tjocknar i kylen.
Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda under tiden saft och vatten i en kastrull. Värm saften till den börjar koka. Dra av från plattan. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i kastrullen. Rör om tills gelatinet har smält. Ställ svalt.
Montering: Lägg marängen på ett serveringsfat. Bred ut Casablancakrämen över marängen (inte hela vägen ut till kanten). Vispa grädden fast så den går att spritsa. Bred ett lager över hela tårtan. Skiva bananerna och lägg i ett fint mönster på tårtan. Sprita grädden runt tårtan. Skeda den kalla gelén (om den stelnat, värm på spisen ett par sekunder) över bananerna. Jag använde inte all gelé. Strö flagad, rostad mandel på den spritsade grädden. Tårtan bör läggas ihop ca 1/2 dagen innan den ska serveras. Nästan godare dagen efter!
Lycka Till!
Tjuvstartar Påsken eftersom jag kommer att jobba då. Bjöd mina föräldrar på Casablancatårta igår. Det är min mammas och min mormors favorit. Lite svår att fotografera, tyvärr. Men sagolikt god blev den!
Förbered gärna botten och krämen dagen innan. Glad Påsk!
Maräng:
4 äggvitor
2 1/2 dl socker
Casablancakräm:
4 äggulor
1 dl socker
75 gram smör
Gelè:
2 st gelatinblad
1/2 dl koncentrerad fläder- eller citronsaft
1 dl vatten
5 dl vispgrädde
3-5 bananer (beroende på storlek)
Flagad, rostad mandel (finns att köpa bland baktillbehör)
Sätt ugnen på 130 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt.
Maräng: Vispa äggvitorna riktigt hårt. Vänd ner sockret och fortsätt vispa till en seg och blank marängsmet. Bred ut till en cirkel i önskad storlek. Gör en högre kant med marängen så rinner inte Casablancakrämen ut vid servering. Sätt in i mitten av ugnen ca 75 min. Ta ut och låt svalna.
Casablancakräm: Blanda äggulor med sockret och sjud på låg värme tills krämen tjocknar. Vispa hela tiden! Krämen bränns lätt vid. Ta av från värmen och rör ner smöret till det har smält. Låt svalna. Ställ in i kylen för att kallna helt. Krämen tjocknar i kylen.
Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Blanda under tiden saft och vatten i en kastrull. Värm saften till den börjar koka. Dra av från plattan. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i kastrullen. Rör om tills gelatinet har smält. Ställ svalt.
Montering: Lägg marängen på ett serveringsfat. Bred ut Casablancakrämen över marängen (inte hela vägen ut till kanten). Vispa grädden fast så den går att spritsa. Bred ett lager över hela tårtan. Skiva bananerna och lägg i ett fint mönster på tårtan. Sprita grädden runt tårtan. Skeda den kalla gelén (om den stelnat, värm på spisen ett par sekunder) över bananerna. Jag använde inte all gelé. Strö flagad, rostad mandel på den spritsade grädden. Tårtan bör läggas ihop ca 1/2 dagen innan den ska serveras. Nästan godare dagen efter!
Lycka Till!
Amerikanska muffins med smultäcke
(6 stora eller 10 mindre)
Muffins:
125 gram smält smör
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl filmjölk
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Blanda avsvalnat smält smör med mjölk och filmjölk. Vispa upp ägget lätt, häll i smörblandningen. Gör en fördjupning i de torra ingredienserna och rör ner äggblandningen. Blanda i bär eller annan smaksättning. Fördela i formarna till 3/4. Strö över smultäcke. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 25-30 min. Tänk på att ugnar är olika, kolla med en sticka! Tänk också på att mindre muffins, kortare gräddningstid!
Smultäcke:
100 gram smält smör
1,5 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl havergryn
1 tsk bakpulver
Blanda alla ingredienser med det smälta smöret. Rör till en smulig deg.
Smaksättning:
Hallon, stött kardemumma och hackad vit choklad
Plommonkompott, doppa i smält smör och rulla i en blandning av kanel och socker
Äpple, kanel och socker
Blåbär
Listan på smaksättning kan göras hur lång som helst. Låt fantasin flöda...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Skriv en kommentar: