söndag 27 november 2016

Biskvier med vit choklad, saffran och konjak


Supersmarrig biskvi till adventsfikan! 

Botten:
200 gram mandelmassa
1 äggvita
1/2 dl socker

Fyllning:
300 gram vit choklad av god kvalitét
1 kuvert saffran
1/2 dl vispgrädde
0,25 dl konjak av god kvalitét (vill du ha starkare smak av konjak så minska mängden grädde och öka mängden konjak)

200 gram vit choklad av god kvalitét


Gör fyllningen först. Hacka den vita chokladen. Koka upp grädde, saffran och konjak i en kastrull. Dra kustrullen från värmen precis när det börjar koka. Rör ner chokladen. Rör med en visp till en slät tryffel. Låt svalna och ställ sedan i kylen för att stelna. Rör om emellanåt. OBS! Lättast att bre på tryffeln när den fortfarande är halvmjuk. 

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan. Blanda ihop med socker och äggvitan. Vispa ihop till en slät smet med elvisp. Klicka ut ca 15-17 st små bottnat på en plåt med bakpapper. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. De ska ha en ljus gyllengul färg. Låt svalna. 

Bred på tryffeln lite toppigt på biskvierna. Ställ in i frysen ca 20 min. Smält under tiden vit choklad. Doppa biskvierna och dekorera ev med julpynt eller hackad vit choklad.







fredag 14 oktober 2016

Pannacotta med kardemumma och vaniljkokta rabarber




Hoppas ni har tagit vara på sommarens juveler? Min frys är fylld med rabarber, hallon, björnbär och nu senaste med plommon från mina föräldrars trädgård. Ikväll bjuder jag mina vänner på denna ljuvliga pannacotta! Smakar sommarminnen....

4 portioner
6 dl vispgrädde
3 1/4 st blad gelatin
1 dl socker
1 tsk malda kardemummakärnor

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädde med socker och kardemumma. Dra från plattan när grädden börjar koka. Krama ur gelatinbladen och rör ner i grädden tills de har smält. Låt svalna. Rör om (kardemumman lägger sig i botten). Häll upp i 4 st fina glas eller dessertskålar. Ställ in i kylen.


300 gram rabarber
0,75 dl socker
1/2 st vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljsocker

Skölj och ansa rabarbern. Skär i bitar. Smält rabarbern tillsammans med sockret på medelhög värme i ca 5-7 minuter (får gärna vara lite bitar kvar av rabarbern). Låt svalna. Häll rabarbern över pannacottan när denna ska serveras. Servera med citronmeliss och gärna ett knaprigt biscotti!

söndag 4 september 2016

Oh my, what an Apple Pie!


Vaniljkladdkaka, kardemummaäpplen och knaprigt smultäcke.... Mums! Godaste äpplepajen/kakan på länge! 

Vaniljkladdkaka:
2 ägg
2 dl socker
100 gram smält Svenskt smör
1 1/2 dl mjöl
1/2 st vaniljstång (urskrapade frön) eller 1 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt

Kardemummaäpplen:
3 äpplen
1/2 dl socker
1 msk krossade kardemummakärnor

Smultäcke:
60 gram smält Svenskt smör
0,75 dl socker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 dl hackade mandlar

Ugn 200 grader

Vaniljkladdkaka: smält smöret. Blanda alla ingredienser och sikta till sist ner mjölet. Rör ihop till en jämn smet. Rör inte för länge! Häll i en smord pajform eller springform med löstagbar kant ca 18 cm i diameter. Ställ åt sidan. 

Kardemummaäpplen: skala och skiva äpplena i klyftor. Lägg socker, kardemumma och äppelklyftor i en påse. Blanda runt så äppelklyftorna täcks av sockret och kardemumman. Lägg ut äppelklyftorna över kladdkakan. 

Smultäcke: smält smöret. Hacka mandlarna. Blanda alla ingredienserna. "Smula" över kakan. 
Ställ in i mitten av ugnen ca 20-25 min. Pudra över florsocker vid servering. Pajen/kakan är godaste att servera kall med vaniljsås eller vaniljglass.



söndag 14 augusti 2016

Daimtårta


Denna glasstårta med Daim och marängbotten har jag gjort fler gånger än jag kan komma ihåg. Ett riktigt bra betyg, alltså! Enkel att göra och kan förberedas flera dagar i förväg. Står sedan i frysen och väntar på gästerna!

Botten:
3 st äggvitor
2 dl socker

Sätt ugnen på 130 grader. Vispa äggvitorna i en torr ren skål. Du vet när äggvitorna är "färdigvispade" om du kan hålla skålen upp och ner utan att äggvitorna ramlar ut... Tillsätt sockret under fortsatt vispning till en seg, blank marängsmet. Smörj eller sätt fast ett bakplåtspapper i en springform, 24 cm i diameter. Bred ut marängsmeten med en slickepott. Sätt in i mitten av ugnen ca 80 minuter. Låt svalna. 

Tips! Det går inte att vispa äggvitor om det har kommit med äggula, fett eller vatten. Använd alltid väl rengjorda och torkade redskap. Separera äggvitan från gulan över en annan skål så behöver du inte slänga allt om det skulle komma med lite äggula.


Daimglass:
3 st äggulor
1,25 dl socker
2 st dubbel Daim
1 1/2 msk kall espresso eller starkt kaffe
3 dl vispgrädde

Hacka Daimen. Vispa äggulor och socker tills det blir ljust och luftigt. Vispa grädden hårt i en annan skål. Blanda ner kaffe och Daim med äggulorna. Vänd till sist ner grädden. Blanda försiktigt till en jämn kräm. Häll över marängbotten. Ställ in i frysen. Det tar ca 4 tills glassen är färdig. Servera med krossad Daim, färska frukter och/eller bär.

 

onsdag 10 augusti 2016

NanaimoBars



Ätit en Nanaimo Bar nån gång? Inte? Då har du missat nåt! Nanaimo Bar är en populär kaka från Kanada. Du behöver ingen ugn och den är enkel att göra. Jag gör den alldeles för sällan men det finns en orsak till det. Magknip efter att ha ätit lite för många... Försvinnande god!


Botten:
125 gram smält svenskt smör
2 msk kakao
0,75 dl socker
1 st ägg
1 tsk vaniljsocker
300 gram Digestive kex
1 dl kokos
1 dl valnötter (kan uteslutas)

Smält smöret och låt svalna. Krossa Digestive kexen i en matberedare eller lägg i en påse och smula sönder. Krossa eller hacka valnötterna till mindre bitar. Blanda alla ingredienser. Tryck ut i en form. Ställ in i kylen. 

Fyllning:
75 gram svenskt smör
3 dl siktat florsocker
3 msk marsanpulver (kallvispad)
4 1/2 msk mjölk

Vispa smör och siktat florsocker ljust och krämigt med elvisp. Blanda marsanpulver med mjölken. Blanda ner vaniljkrämen i smörkrämen. Bred över kakan. Ställ in i kylen.

Chokladganache:
100 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde

Sjud upp grädden. Dra från plattan. Bryt ner chokladen. Rör runt med en visp tills chokladen är helt slät. Låt svalna. Bred över kaka. Ställ in i kylen. Skär upp rektangulära bitar. Mmmm....



Popcornkladdkaka med salt karamellsås och jordnötter

Många recept och bilder florerar på nätet med popcorn på tårtor och i glass. Jag hittade på min egen variant. Lite annorlunda och spännande med popcorn på en kladdkaka! Hur den smakade då? Den blev populär hos de vuxna som åt upp alla popcorn som låg kvar på tårtan! Popcornen med karamellsås och jordnötter var en riktig hit!

Jag använde mitt favoritrecept på kladdkaka. Receptet hittar du HÄR! Eller använd ditt eget favoritrecept. Ovanpå kladdkakan hade jag ljus chokladganache. Det behövs ju inte men, more is more...


Ljus chokladganache:

200 gram ljus Marabou
1 dl vispgrädde

Låt grädden sjuda upp i en kastrull (ej koka). Dra från plattan. Bryt sönder chokladen och lägg ner i grädden. Rör med en visp till en slät chokladkräm. Häll över den kalla kladdkakan. Ställ i kylen för att stelna.

Salt karamellsås:

1 dl vispgrädde 
1 dl socker
1 dl sirap 
1 msk svenskt smör
1 tsk flingsalt
2 dl jordnötter

Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Rör runt tills det börjar koka. Sänk värmen så att det småkokar. Rör inte mer nu! Låt koka ca 20 min. Karamellsåsen ska ha samma färg som bärnsten. Dra från plattan. Rör ner smör och flingsalt. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 150 grader. Poppa en påse popcorn eller gör egna. Häll ut popcornen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Häll över ca 1 - 1 1/2 dl karamellsås, 2 dl jordnötter och blanda med händerna så att alla popcornen täcks. Tips! använd plasthandskar! Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. 
Garnera kladdkakan med popcorn. Ringla över resten av karamellsåsen. Servera med glass eller lättvispad grädde. 



söndag 12 juni 2016

Morotskaka

Det finns mängder av olika och snarlika recept på morotskaka. Detta receptet har jag haft sedan jag var tonåring när jag inte förstod riktigt vad en morotskaka var. Lät konstig med morötter i en kaka. Idag vet alla vad en morotskaka är och hur god den är. Detta är mitt absoluta favoritrecept! Det blir en stor kaka så jag rekommenderar att man gör den i en 32 cm springform.
Du kan även göra den i en långpanna. Praktiskt och enkelt! Tänk på att gräddningstiden blir kortare!

Morotskaka:
4 ägg
4 1/2 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/ tsk salt
1 1/2 tsk kanel
6 dl fint rivna morötter
1 1/2 dl rapsolja
hackade valnötter (valfritt)

Frosting:
200 gram Philadelphiaost
50 gram svenskt smör
ca 5 dl florsocker
2 tsk äkta vaniljsocker eller urskrapet från1 st vaniljstång
saft från 1/2 citron (valfritt)

Kaka: ätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform ca 32 cm. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda ner morötterna. Sila ner mjölet samt resten av de torra ingredienserna. Blanda till sist ner oljan och nötter om du väljer att ha i detta. Häll i springformen. Grädda mitt i ugnen ca 60 min. Kolla alltid med en sticka! Tiden kan variera mellan olika ugnar. Täck över kakan om den blir för mörk mot slutet av gräddningen. Låt svalna.
Frosting: vispa smör, vaniljsocker och florsocker med elvisp (tar ett tag innan krämen"går ihop"). Blanda ner Philadelphiaosten. Rör om till en slät frosting. Bred över kakan. Kakan går bra att frysa med frosting på.






torsdag 2 juni 2016

Student!

 Fick äran att göra 3 st studenttårtor. Jag är inte så van att modellera i marsipan eller sugarpaste. Är så imponerad av de som skapar tårtor som är som riktiga kontstverk! Många önskar en studenttårta i form av en studentmössa. Har fått flera förfrågningar om att göra just en sådan tårta. Med risk för att det hade blivit katastrof, har jag fått tacka nej. Men fick nu fria händer att dekorera dessa tårtor. Eftersom tårtorna är mäktiga och söta, valde jag att dekorera med färska blommor.










Rabarbermoussetårta med mandelbotten

Denna tårta var riktigt god! Jag använde hemkokt rabarbersaft. Mängden i receptet kan behövas justeras om du använder färdigköpt saft. Prova och smaka dig fram! Jag går aldrig exakt efter ett recept. Mandelbotten hittar du HÄR! Du kan byta ut mandeln till andra nötter om du vill t.ex. hasselnötter eller pistage. Jag använder ofta denna botten. Den är farligt god!

Rabarbermousse:
3 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
1 1/2 dl konc rabarbersaft
1 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Rabarbergelé:
3 gelatinblad
1 dl vatten
1 1/2 dl konc rabarbersaft

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Värm saften i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i saften. Rör tills de har smält. Vispa grädden fast. Blanda ner creme fraichen i grädden. Blanda ner äggvisp i saften och blanda till sist i grädd- och creme fraichblandningen. Häll över den avsvalnade mandelbotten. Ställ in i kylen för att stelna minst 3 h.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm vatten och saft. Krama ur gelatinbladen och rör ner i saften. Låt svalna. Häll försiktigt över moussen. Ställ i  kylen för att stelna. Dekorera med hallon, jordgubbar eller andra bär. Jag dekorerade med rosor. Så fint att dekorera bakverk med blommor!



måndag 23 maj 2016

Rabarberpannacotta

De första rabarberna gjorde jag saft av. Det blir en så speciell rosa färg av rabarber. Ljuvligt rosa... Provade att byta ut flädersaften mot rabarbersaft i pannacottan som du hittar HÄR (Om du scrollar ner en bit på sidan som öppnas)! Servera med färska jordgubbar och biscotti. En riktig sommarefterrätt!






Hallongrottor

Detta är min mormors recept. Min mamma bakade dessa när jag var liten. Mina pojkar kallar de för sommarkakor. Passar bra, för jag bakar de faktiskt bara på sommaren! En del maträtter och bakverk passar för olika årstider, tycker jag. Dessa smakar sommar. Spröda., lite sega med söt hallonsylt. En favorit sommar efter sommar...

Ugn 175 grader

250 gram svenskt smör
1 1/2 dl socker
4 dl vetemjöl
1 dl marsanpulver
1 1/2 tsk bakpulver

Vispa smör och socker vitt och poröst. Blanda ner de övriga ingredienserna. Rulla ut till två längder. Dela i ca 30 bitar. Forma till bollar. Lägg i pappersformar. Gör en stor fördjupning i mitten. Klicka i hallonsylt (eller annan sylt). Grädda mitt i ugnen på 175 grader ca 20 min.


tisdag 3 maj 2016

Banoffeepie

Banoffeepie blev jag bjuden på för många år sedan av min vän Monika. Monika är fantastisk på att baka! Många av mina bakverk är summan av hennes idéer. Ni kan ju själv gissa vad största delen av våra samtal handlar om!
Banoffeepie är en ljuvlig skapelse med digestivekexbotten, Dulche de Leche, bananer, vispgrädde och mörk choklad! Säkert 1 miljon kalorier men det är det värt. Jag lovar! Den här pajen kommer du att älska!

Botten:
300 gram digestivekex
150 gram smält svenskt smör
1 msk socker

Fyllning:
1-2 burkar karamelliserad mjölk (Dulche de Leche men den som är färdigkokt)
3-4 bananer
3 dl vispgrädde
100-150 gram hackad mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smöret och sockret. Tryck ut i en springform ca 24 cm i diameter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5-7 min. Låt svalna. Fyll pajskalet med karamelliserad mjölk. Skiva ett lager med bananer ovanpå. Vispa grädden (ej för hårt) och täck bananerna. Strö till sist över hackad mörk choklad.




Bountytårta


Walnut Pie

När jag har varit i USA har jag ätit Pecan pie. Massor med nötter, salt kola och ja, ljuvligt god. Köpte med mig dark corn syrup hem från vår senaste resa. Fick även med mig ett recept därifrån. Dark corn syrup finns b.la hos The English Shop som ligger på Engelbrektsgatan 6 i Malmö.
Provade att göra denna pajen med valnötter istället för pecannötter. Gillar du nötter och kola? Då är detta pajen för dig!


Pajskal:
2 dl mjöl
2 msk socker
1 äggula
100 g svenskt smör

Fyllning:
2,25 dl socker
2 1/2 dl dark corn syrup
1/2 tsk salt
3 ägg
60 gram svenskt smör
100 gram hackade pecannötter, valnötter eller vilka nötter du vill!
valfria hela nötter för dekoration längs pajkanten

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna. Smula ner smöret. Blanda till sist i äggulan. Försök att inte överarbeta degen! Tryck ut i en springform ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen under tiden som du gör fyllningen.

Blanda socker, dark corn syrup och salt i en kastrull. Blanda och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka ca 2 minuter. Dra från plattan och låt svalna. Vispa upp äggen. Häll ner äggen i den avsvalnade sirapsblandningen. OBS! Sirapsblandningen får ej vara för varm, då koagulerar äggen. Blanda till sist ner smöret. Rör tills det har smält. Häll fyllningen i pajskalet. Garnera ytterkanten med hela nötter. Grädda mitt i ugnen ca 45-50 min. Ytan ska få lite färg och ser lite knäckig ut när den är färdig. Servera kall och gärna med vaniljglass.



söndag 10 april 2016

Fudgetårtor x 3 & laktosfria gräddbullar

Fudgetårtor x 3 och laktosfria gräddbullar med hjärtan på till 18-års kalas. Önskemål var jordgubbar, apelsin och kiwi som dekoration på tårtorna. Det fick bli små söta hjärtan på tårtorna med!

Gräddbullarna är ju naturligt fria från gluten och gelatin. Nu blev de dessutom laktosfria. Går även att få helt mjölkfria. Perfekt för gäster med någon form av allergi!












 







m&m

Födelsedagstårta till 10-åriga Vilja. Önskemål från Vilja var m&m, passionsfrukt, bär och ljus choklad. Irresistible...

Mjölkfri Bountytårta

Fick en beställning på mjölkfri Bountytårta. Har aldrig bakat med mjölkfria produkter tidigare. Fick dock god hjälp på ICA Maxi! Inte så lätt att hitta bland soja, mandel, ris och allt vad det heter! Jag var skeptisk till risgrädden som såg ut som tjock sondmat. Såg faktiskt inte så gott ut. Men resultatet var desto bättre. Jag märkte ingen skillnad från de produkter jag annars använder. Tummen upp!


Dessa produkter använde jag:





söndag 6 mars 2016

Bountytårta med vit choklad

Fick beställning på Bountytårta fast med vit choklad.



Längtar efter sommar



Denna söta "lilla" tårta är som en sommardröm! Hallonmousse och flädermousse med chokladbotten. Toppad med mörk chokladganache och massor med hallon. Plockade hallon på Hallongården i somras. Vilka fantastiska bär i både smak och utseende! Frysta bär tycker jag annars inte lämpar sig så bra för dekoration. I detta fallet kan jag lova att de smakar nääästan lika fantastiskt som en solig sommardag! denna tårtan är mindre och räcker för ca 6-8 personer.











tisdag 16 februari 2016

More is more...

Min duktiga frisör, Isabell på Rydberg & Co beställde en tårta till sin tjejmiddag förra veckan. Ett stort tack än en gång till Isabell! Du är så omtänksam, generös, godhjärtad och en grymt duktig frisör! Efter 15 år är jag fortfarande lika nöjd varje gång! Kan varmt rekommendera Rydberg & Co. http://www.rydbergoco.se/




Önskemålet var Dulche de leche och nötter. Det blev en tårta med kladdig chokladbotten, Dulche de leche, mjölkchokladganache och massor med olika nötter. "Too much of a good thing can be truly wonderful"....






fredag 8 januari 2016

Prinsesstårta eller Prinstårta?



Igår fyllde min pojke Lucas, 10 år. Han älskar Prinsesstårta och hade önskat sig en sådan. Inte med grönt och rosa. "Mer som till en kille och med mååånga marsipanrosor", var önskemålen...
Så fick det bli!

Det blev en Prinstårta!

torsdag 7 januari 2016

Kladdkakor x 3

Fick för en tid sedan en beställning från en go vän. Jag fick fria händer att göra tårtor till en fest på 40 personer. Det blev kladdkakor med Vit Polkatryffel, Rocky Road samt Chokladfudge.







onsdag 6 januari 2016

Bountykladdkaka med ganache


Bountykladdkaka med ganache

Gillar du choklad? Gillar du Bounty? Då kommer du att älska denna kladdkaka! Bakade denna "lilla" tårta till min pappas födelsedag som är förtjust i cocos. Jag använde en springform på 18 cm. Lagom och räcker mer än väl till 6 personer. Vill du göra en större tårta rekommenderar jag dubbel sats.

Kladdkaka:
Ugn 200 grader

100 gram svenskt smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1/2 dl kakao
1 kryddmått salt

Smält smöret. Sikta ner mjöl och kakao. Blanda ner resten av ingredienserna. Rör inte för mycket! Häll i en smörad springform (18 cm). Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Kakan SKA vara lös i mitten. Låt svalna.

Bounty:
50 gram svenskt smör
2 dl florsocker
2 1/2 dl cocos
1/2 dl vispgrädde

Smält smöret. Blanda ner resten av ingredienserna. Häll ovanpå den avsvalnade kladdkakan. Ställ i kylen.

Ganache:
75 gram mörk choklad
0,75 dl vispgrädde

Dela chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden. Dra från plattan. Blanda i chokladen. Rör om till en slät ganache. Häll över Bountyn. Ställ in i kylen. När ganachen har stelnat, dekorerar du tårtan (om du vill) med färska frukter eller bär. Jag smälte vit choklad och ringlade först över tårtan innan jag dekorerade med passionsfrukter, hallon och stora flagor med cocos.