Glass

Parfait med rårörda lingon och pepparkaka



Syrlig och söt parfait. Lättlagad dessutom! Går bra att förbereda flera dagar innan den ska serveras.

Recept:

6 dl vispgrädde

6 st äggulor

1 1/2 dl socker

2 dl rårörda lingon

20 st krossade pepparkakor ev. extra till dekoration

Vispa grädden relativt hårt. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda samman grädden med äggsmet. Blanda ner krossade pepparkakor.

Häll i hälften av smeten i en form med löstagbar kant (på bilden 23 cm i diameter). Ställ in i frysen ca 20 min. Ringla över rårörda lingon. Häll över resten av smeten.

Ställ in i frysen minst 4 h. 

Ta fram ca 20 min före servering. Ta loss ringen, lägg ev. över parfaiten på ett tårtfat. Dekorera med pepparkakor, lingon, grane eller annat juligt! 


Chokladbollsglasstårta! 

Jag älskar Häagen Dazs, Cookie Dough! Detta får bli den svenska varianten! Marängbotten med glass smaksatt med kaffe och små Chokladbollar. Istället för marängbotten kan du göra en tunn botten av chokladbollssmeten, krossade Oreocookies eller några andra kakor/kex. 


6-8 portioner

Botten: 
2 äggvitor
1 dl socker

Glass:
2 äggulor
1 dl socker
2,5 dl vispgrädde
1 msk kall espresso (kan uteslutas)

Fyllning till glassen:
1 sats chokladbollar (små)
Jag gör receptet som finns på Gyllenhammars havregrynspaket!
OBS! Gör några chokladbollar i normal storlek också som du sparar till dekoration!

Dekoration: 
100 gram hackad choklad av god kvalité
1 dl vispgrädde

1-2 dl hårt vispad grädde
Chokladbollar
Kokos

Sätt ugnen på 130 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform ca 18 cm i diameter.

Vispa äggvitorna till ett styvt vitt skum. Fortsätt vispa och häll ner sockret försiktigt i omgångar. Vispa till en blank seg maräng. 
Bred ut i springformen. Grädda ca 60-80 min i  mitten av ugnen. Täck med bakplåtspapper om marängen blir för mörk. 

Vispa grädden lagom hård. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda ner kall espresso i äggulesmeten och blanda till sist försiktigt ner i grädden. Häll på hälften av glassen på den kalla marängbottnen, strö över hälften av chokladbollarna. Häll på resterande glass och tryck ner de sista Chokladbollarna i glassen. Ställ in i frysen. 

När glassen har fryst kan du dekorera tårtan. Koka upp 1 dl grädde, blanda ner hackad mörk choklad. Rör till en jämn ganache. Bred över glassen med en spatel eller slickepott. Låt gärna chokladen rinna ner lite över kanten. Strö över kokos. Ställ in i frysen.

Vispa 1-2 dl vispgrädde hårt. Sprita toppar på tårtan. Ställ in i frysen ca 15 min så grädden stelnar något. Dekorera med Chokladbollar.

Servera gärna till sommarens färska bär!




Daimtårta


Denna glasstårta med Daim och marängbotten har jag gjort fler gånger än jag kan komma ihåg. Ett riktigt bra betyg, alltså! Enkel att göra och kan förberedas flera dagar i förväg. Står sedan i frysen och väntar på gästerna!

Botten:
3 st äggvitor
2 dl socker

Sätt ugnen på 130 grader. Vispa äggvitorna i en torr ren skål. Du vet när äggvitorna är "färdigvispade" om du kan hålla skålen upp och ner utan att äggvitorna ramlar ut... Tillsätt sockret under fortsatt vispning till en seg, blank marängsmet. Smörj eller sätt fast ett bakplåtspapper i en springform, 24 cm i diameter. Bred ut marängsmeten med en slickepott. Sätt in i mitten av ugnen ca 80 minuter. Låt svalna. 

Tips! Det går inte att vispa äggvitor om det har kommit med äggula, fett eller vatten. Använd alltid väl rengjorda och torkade redskap. Separera äggvitan från gulan över en annan skål så behöver du inte slänga allt om det skulle komma med lite äggula.


Daimglass:
3 st äggulor
1,25 dl socker
2 st dubbel Daim
1 1/2 msk kall espresso eller starkt kaffe
3 dl vispgrädde

Hacka Daimen. Vispa äggulor och socker tills det blir ljust och luftigt. Vispa grädden hårt i en annan skål. Blanda ner kaffe och Daim med äggulorna. Vänd till sist ner grädden. Blanda försiktigt till en jämn kräm. Häll över marängbotten. Ställ in i frysen. Det tar ca 4 tills glassen är färdig. Servera med krossad Daim, färska frukter och/eller bär.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar: