Maräng


Rice Krispies Tårta

Med den härliga hösten kommer också ofta lite baciller. Här hemma har vi däckat en efter en för en ruskig förkylning. I helgen skulle vi haft goa vänner på middag men det fick tyvärr ställas in. Jag hade redan förberett efterrätten så den mumsade vi i oss själva. Oj, så god den var! Det var många år sedan jag gjorde denna tårta. Tror det var till Lucas dop för snart 9 år sedan. Så enkel att göra och påminner på nåt sätt om Casablancatårta. Jag ska själv prova med banan nästa gång. Jag har provat att frysa en bit som blev kvar. Men det ska nog inte vara några problem. Den stannar nog inte där så länge ändå... Här kommer receptet:
 
Rice Krispies Tårta
 
Bottnar 2 mindre eller 1 stor:
4 äggvitor
3 dl socker
3 dl Rice Krispies
 
Kola/Smörkräm:
4 äggulor
1 dl socker
100 g smör
Jag gör 1 1/2 - dubbel sats
 
Garnering:
3 dl vispgrädde
färska bär och eller frukt
(hyvlad mörk choklad)
 
Så här gör du:
Sätt ugnen på 125 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Häll i sockret och fortsätt vispa till en blank, seg marängmassa. Blanda ner Rice Krispies. Bred ut på bakplåtspappret. Antingen 2 mindre eller 1 stor botten. Grädda mitt i ugnen i ca 1 h. Låt svalna.
Blanda äggulor och socker i en kastrull. Sjud krämen på låg värme tills den börjar tjockna. Ta av kastrullen från plattan och klicka i smöret under fortsatt vispning. Låt svalna.
Lägg över bottnen på ett tårtfat. Bred krämen ovanpå, om du har 2 bottnar lägg på den andra botten. Bred lättvispad grädde ovanpå. Dekorera med rikligt med bär eller frukt. Hyvla eventuellt på mörk choklad. Avsluta med några citronmelissblad. Tårtan bör läggas samman ca 1/2 - 1 dag i förväg.


Maräng & Lemoncurd tårta






Många kalas och många födelsedagar att fira i April! Själv fyllde jag 40 år och firade dagen med familj och närmsta vännerna. Den här tårtan gjorde jag till min mammas födelsedag. Det är hennes favorit. Och jag måste hålla med, den är syrlig, söt och vansinnigt god! Söta och frasiga marängbottnar, syrlig lemoncurd, lättvispad grädde och massor med bär. Har även bakat denna till några kunder. Tar lite tid att baka allt själv från grunden med maräng och lemoncurd. Men vill du göra det riktigt enkelt, så köper du färdiga marängbottnar och färdig lemoncurd. Men det är helt klart värt att lägga tid på att göra denna lilla goding själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar: