Pajer

Apple Pie


Vaniljkladdkaka, kardemummaäpplen och knaprigt smultäcke.... Mums! Godaste äpplepajen/kakan på länge! 

Vaniljkladdkaka:
2 ägg
2 dl socker
100 gram smält Svenskt smör
1 1/2 dl mjöl
1/2 st vaniljstång (urskrapade frön) eller 1 tsk äkta vaniljsocker
1/2 kryddmått salt

Kardemummaäpplen:
3 äpplen
1/2 dl socker
1 msk krossade kardemummakärnor

Smultäcke:
60 gram smält Svenskt smör
0,75 dl socker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 dl hackade mandlar

Ugn 200 grader

Vaniljkladdkaka: smält smöret. Blanda alla ingredienser och sikta till sist ner mjölet. Rör ihop till en jämn smet. Rör inte för länge! Häll i en smord pajform eller springform med löstagbar kant ca 18 cm i diameter. Ställ åt sidan. 

Kardemummaäpplen: skala och skiva äpplena i klyftor. Lägg socker, kardemumma och äppelklyftor i en påse. Blanda runt så äppelklyftorna täcks av sockret och kardemumman. Lägg ut äppelklyftorna över kladdkakan. 

Smultäcke: smält smöret. Hacka mandlarna. Blanda alla ingredienserna. "Smula" över kakan. 
Ställ in i mitten av ugnen ca 20-25 min. Pudra över florsocker vid servering. Pajen/kakan är godaste att servera kall med vaniljsås eller vaniljglass.
 





Banoffee pie

Banoffeepie blev jag bjuden på för många år sedan av min vän Monika. Monika är fantastisk på att baka! Många av mina bakverk är summan av hennes idéer. Ni kan ju själv gissa vad största delen av våra samtal handlar om!
Banoffeepie är en ljuvlig skapelse med digestivekexbotten, Dulche de Leche, bananer, vispgrädde och mörk choklad! Säkert 1 miljon kalorier men det är det värt. Jag lovar! Den här pajen kommer du att älska!

Botten:
300 gram digestivekex
150 gram smält svenskt smör
1 msk socker

Fyllning:
1-2 burkar karamelliserad mjölk (Dulche de Leche men den som är färdigkokt)
3-4 bananer
3 dl vispgrädde
100-150 gram hackad mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa digestivekexen och blanda med det smälta smöret och sockret. Tryck ut i en springform ca 24 cm i diameter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5-7 min. Låt svalna. Fyll pajskalet med karamelliserad mjölk. Skiva ett lager med bananer ovanpå. Vispa grädden (ej för hårt) och täck bananerna. Strö till sist över hackad mörk choklad.






Walnut Pie

När jag har varit i USA har jag ätit Pecan pie. Massor med nötter, salt kola och ja, ljuvligt god. Köpte med mig dark corn syrup hem från vår senaste resa. Fick även med mig ett recept därifrån. Dark corn syrup finns b.la hos The English Shop som ligger på Engelbrektsgatan 6 i Malmö.
Provade att göra denna pajen med valnötter istället för pecannötter. Gillar du nötter och kola? Då är detta pajen för dig!


Pajskal:
2 dl mjöl
2 msk socker
1 äggula
100 g svenskt smör

Fyllning:
2,25 dl socker
2 1/2 dl dark corn syrup
1/2 tsk salt
3 ägg
60 gram svenskt smör
100 gram hackade pecannötter, valnötter eller vilka nötter du vill!
valfria hela nötter för dekoration längs pajkanten

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna. Smula ner smöret. Blanda till sist i äggulan. Försök att inte överarbeta degen! Tryck ut i en springform ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen under tiden som du gör fyllningen.

Blanda socker, dark corn syrup och salt i en kastrull. Blanda och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka ca 2 minuter. Dra från plattan och låt svalna. Vispa upp äggen. Häll ner äggen i den avsvalnade sirapsblandningen. OBS! Sirapsblandningen får ej vara för varm, då koagulerar äggen. Blanda till sist ner smöret. Rör tills det har smält. Häll fyllningen i pajskalet. Garnera ytterkanten med hela nötter. Grädda mitt i ugnen ca 45-50 min. Ytan ska få lite färg och ser lite knäckig ut när den är färdig. Servera kall och gärna med vaniljglass.








Key Lime Pie


Key Lime Pie

50 gram smör

2 1/2 dl digestivekex
1 burk kondenserad mjölk (ej kokt!)
5 äggulor
1 dl pressad limejuice (ca 3-4 st.)

Går att förbereda 1-2 dagar i förväg. Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Krossa digestivekexen i matberedare eller lägg i en påse och krossa med handen eller med kavel till fina smulor. Blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en pajform ca 18-25 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Vispa ihop kondenserad mjölk med äggulor med elvisp. Blanda sist ner limejuice. Häll fyllningen i formen och grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna. Ställ i kylen till servering. Garnera med vispad grädde och limeklyftor.




Banoffee Pie




I Lördags hade jag tjejmiddag tillsammans med min goa vän, Carolina. Det blev en lyckad kväll med god mat, roliga tävlingar och mycket, mycket prat! Tretton tjejer kan hålla en rätt hög ljudnivå, haha! Så glad över att ha så fina vänner. De betyder mycket för mig. Carolina har jag känt i många år och hon har en speciell plats i mitt hjärta!

Till efterrätt blev det Banoffee Pie och såklart gräddbullar. Har du inte smakat Banoffee Pie kan jag berätta att den är minst sagt beroendeframkallande... Har tyvärr ingen riktigt bra bild på pajen. Jag gjorde två stycken. De syns i bakgrunden på en av bilderna. Här kommer receptet:


Banoffee Pie

Botten:
300 g Digestivekex
100 g smält smör

Fyllning:
2 burkar Dulce De Leche (färdigkokt kondenserad mjölk, finns bland baktillbehör t.ex på ICA Maxi)
3-4 bananer
3 dl vispgrädde
150 g Marabou mörk choklad


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret på låg värme. Ställ åt sidan att svalna. Krossa kexen till fina smulor. Blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en springform med löstagbar kant ca 20-24 cm i diameter. Tryck ut en bra bit upp på kanten av formen. Ställ in i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt svalna.
Bred ut Dulce De Leche över pajbottnen när denna har kallnat. Skiva bananerna över i ett jämnt lager. Bred ut lättvispad grädde så det täcker bananerna. Hacka mörk choklad grovt och strö över. Ställ in kylen en stund före servering. Går bra att förbereda ca 1/2 dag.
Lycka Till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar: