söndag 3 november 2013

Detta receptet har jag fått av en kompis för några år sedan. Godaste kladdkakereceptet jag vet!
Många låter kladdkakan stå inne för länge. Den ser ju inte "färdig" ut. Det är då den är färdig! Den ska vara "gungig" och lös i mitten, ja nästan hela vägen ut till kanten.

 
 

Kladdkaka:
100 g smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader (muffins 200 grader). Smält smöret. Blanda alla ingredienser till en slät smet. Vispa inte! Häll smeten i en smörad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 min. Om du vill göra muffins, grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 9-10 min. Blir godast efter ett par dagar i kylen.

Chokladfudge:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad (jag använder Marabou mörk)
50 g smör
1 nypa salt

Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Lått koka ca 5 min. Blanda ett par gånger. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Låt svalna. Häll över kladdkakan, ställ in i kylen. Servera med vaniljglass, lättvispad grädde och bär.

Till tårtan på bilden har jag gjort 3 dubble sats. Såg en bild ur tidningen Baka nr 2. Måste provas!
Formarna är i storleken 24 cm, 18 cm och 12 cm. Dekorera med färska blommor och/eller frukt och bär. Pudra över florsocker.
Det blev rätt trångt med plats för blommorna. Kladdkakor är ju inte så höga. Blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Men kul att prova på en våningstårta! Perfekt tårta att ha på kalas. Vem gillar inte kladdkaka?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar: