tisdag 3 maj 2016

Walnut Pie

När jag har varit i USA har jag ätit Pecan pie. Massor med nötter, salt kola och ja, ljuvligt god. Köpte med mig dark corn syrup hem från vår senaste resa. Fick även med mig ett recept därifrån. Dark corn syrup finns b.la hos The English Shop som ligger på Engelbrektsgatan 6 i Malmö.
Provade att göra denna pajen med valnötter istället för pecannötter. Gillar du nötter och kola? Då är detta pajen för dig!


Pajskal:
2 dl mjöl
2 msk socker
1 äggula
100 g svenskt smör

Fyllning:
2,25 dl socker
2 1/2 dl dark corn syrup
1/2 tsk salt
3 ägg
60 gram svenskt smör
100 gram hackade pecannötter, valnötter eller vilka nötter du vill!
valfria hela nötter för dekoration längs pajkanten

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna. Smula ner smöret. Blanda till sist i äggulan. Försök att inte överarbeta degen! Tryck ut i en springform ca 24 cm i diameter. Ställ in i kylen under tiden som du gör fyllningen.

Blanda socker, dark corn syrup och salt i en kastrull. Blanda och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka ca 2 minuter. Dra från plattan och låt svalna. Vispa upp äggen. Häll ner äggen i den avsvalnade sirapsblandningen. OBS! Sirapsblandningen får ej vara för varm, då koagulerar äggen. Blanda till sist ner smöret. Rör tills det har smält. Häll fyllningen i pajskalet. Garnera ytterkanten med hela nötter. Grädda mitt i ugnen ca 45-50 min. Ytan ska få lite färg och ser lite knäckig ut när den är färdig. Servera kall och gärna med vaniljglass.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar: