söndag 4 september 2016

Oh my, what an Apple Pie!


Vaniljkladdkaka, kardemummaäpplen och knaprigt smultäcke.... Mums! Godaste äpplepajen/kakan på länge! 

Vaniljkladdkaka:
2 ägg
2 dl socker
100 gram smält Svenskt smör
1 1/2 dl mjöl
1/2 st vaniljstång (urskrapade frön) eller 1 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt

Kardemummaäpplen:
3 äpplen
1/2 dl socker
1 msk krossade kardemummakärnor

Smultäcke:
60 gram smält Svenskt smör
0,75 dl socker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 dl hackade mandlar

Ugn 200 grader

Vaniljkladdkaka: smält smöret. Blanda alla ingredienser och sikta till sist ner mjölet. Rör ihop till en jämn smet. Rör inte för länge! Häll i en smord pajform eller springform med löstagbar kant ca 18 cm i diameter. Ställ åt sidan. 

Kardemummaäpplen: skala och skiva äpplena i klyftor. Lägg socker, kardemumma och äppelklyftor i en påse. Blanda runt så äppelklyftorna täcks av sockret och kardemumman. Lägg ut äppelklyftorna över kladdkakan. 

Smultäcke: smält smöret. Hacka mandlarna. Blanda alla ingredienserna. "Smula" över kakan. 
Ställ in i mitten av ugnen ca 20-25 min. Pudra över florsocker vid servering. Pajen/kakan är godaste att servera kall med vaniljsås eller vaniljglass.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar: