söndag 14 augusti 2016

Daimtårta


Denna glasstårta med Daim och marängbotten har jag gjort fler gånger än jag kan komma ihåg. Ett riktigt bra betyg, alltså! Enkel att göra och kan förberedas flera dagar i förväg. Står sedan i frysen och väntar på gästerna!

Botten:
3 st äggvitor
2 dl socker

Sätt ugnen på 130 grader. Vispa äggvitorna i en torr ren skål. Du vet när äggvitorna är "färdigvispade" om du kan hålla skålen upp och ner utan att äggvitorna ramlar ut... Tillsätt sockret under fortsatt vispning till en seg, blank marängsmet. Smörj eller sätt fast ett bakplåtspapper i en springform, 24 cm i diameter. Bred ut marängsmeten med en slickepott. Sätt in i mitten av ugnen ca 80 minuter. Låt svalna. 

Tips! Det går inte att vispa äggvitor om det har kommit med äggula, fett eller vatten. Använd alltid väl rengjorda och torkade redskap. Separera äggvitan från gulan över en annan skål så behöver du inte slänga allt om det skulle komma med lite äggula.


Daimglass:
3 st äggulor
1,25 dl socker
2 st dubbel Daim
1 1/2 msk kall espresso eller starkt kaffe
3 dl vispgrädde

Hacka Daimen. Vispa äggulor och socker tills det blir ljust och luftigt. Vispa grädden hårt i en annan skål. Blanda ner kaffe och Daim med äggulorna. Vänd till sist ner grädden. Blanda försiktigt till en jämn kräm. Häll över marängbotten. Ställ in i frysen. Det tar ca 4 tills glassen är färdig. Servera med krossad Daim, färska frukter och/eller bär.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar: